Waterwinning duurzaam combineren

Laatste nieuws

Laatste nieuws

06 jun, 15:16 •

Lancering webpagina “Waterwinst, waterwinning duurzaam combineren” op BTO-dag

03 mrt, 15:49 •

Webpagina klaar voor BTO-bijeenkomst 10-3-2016

ASR

Grondwaterwinning in combinatie met tijdelijke opslag.

Om de winbare hoeveelheid zoet grondwater te vergroten of om verdrogende effecten van een winning terug te dringen wordt op enkele plaatsen in Nederland het grondwater aangevuld door kunstmatige infiltratie, een techniek die bekend staat als ASR (Aquifer Storage and Recovery). Hiervoor zijn twee zeer verschillende systemen in gebruik: open infiltratie, waarbij aangevoerd water infiltreert vanuit open water zoals plassen of vloeiweides, en diepinfiltratie, waarbij het aangevoerde water via infiltratieputten in een watervoerend pakket wordt geperst.
De open infiltratietechniek wordt toegepast bij de duinwinningen en op de Veluwe. Vooral in de duingebieden is deze toepassing geoptimaliseerd, zodat ook de plas zelf en de oevers een positief effect hebben op de natuur.

Grondwaterwinning met opslag

 

Drinkwaterbedrijven gebruiken voor kunstmatige infiltratie oppervlaktewater uit rivieren of beken, maar ook andere bronnen zijn bruikbaar, zoals opgevangen regenwater, zoet kwelwater of lozingswater.
In de tuinbouw langs de kust wordt ASR veel toegepast op kleine schaal. Het grondwater in deze regio is brak tot zout waardoor het grondwater niet voor beregening of als gietwater gebruikt kan worden. De tuinders slaan het hemelwater dat valt in de winter op in de bodem en pompen dit zoete water in de zomer weer op. Voor meer informatie zie zoetinzout.

 

tuinders

Opslag en terugwinning van hemelwater door tuinders. Om het zoete water terug te winnen wordt gebruikt gemaakt van een multiput, een put met meerdere winfilters (bron: KWR)

Locatie

Drinkwaterbedrijven gebruiken ASR in de duinen (infiltratie van Rijn en Maas water) en op de Veluwe (infiltratie van beekwater).

Nederlandzoetzout

Overzicht van de chlorideconcentratie in de ondergrond (oranje betekent dat het grondwater brak tot zout is) (bron: KWR)

 

Effecten op de omgeving

Inzet van ASR reduceert de netto onttrekkingshoeveelheid per jaar. Hierdoor treden geringere effecten op de omgeving op dan in een situatie zonder ASR. ASR-technieken worden veelal toegepast bij onttrekking uit het ondiepe pakket.

Risico’s voor de waterwinning

Dit type grondwaterwinning is net als de ondiepe winning kwetsbaar voor risico’s vanaf het maaiveld binnen het intrekgebied. Bovendien ontstaan risico’s doordat gebiedsvreemd water wordt ingebracht, dat sporadisch verontreinigingen kan bevatten die een risico vormen voor de drinkwaterwinning. Dit risico is bij gebruik van hemelwater praktisch verwaarloosbaar, maar wel een aandachtspunt bij gebruik van lozingswater of rivierwater.

TERUG